Ifjor da Nora var et år ble hun rutinemessig øyelyst for å se etter arvelige sykdommer på øynene. Tilsynelatende frisk og fin som hun er forventet jeg at alt skulle være tipp topp også der. Men hun fikk dessverre påvist katarakt (grå stær) på sitt venstre øye. Det høyre fant de ingenting på. Jeg ble selvsagt veldig lei meg over dette. Litt fordi jeg da ikke kunne avle på henne som planlagt, men mest fordi jeg var redd dette skulle utvikle seg fort og til begge øynene og gjøre henne blind.

Nora har det siste året ikke vist et eneste tegn på redusert syn og har vært og er fortsatt helt symptomfri.

Idag, et drøyt år senere, ble hun øyelyst på nytt av øyespesialist. Forandringene på linsen på det venstre øyet var der fortsatt, men de hadde ikke utviklet seg i det hele tatt. Så det var gode nyheter! 😀 I og med at katarakt er noe som normalt sett utvikler seg de første årene av hundens levetid, er det en stor sannsynlighet for at forandringene på linsen i hennes tilfelle ikke skyldes en sykdom, men en utviklingsfeil i fosterlivet som ikke har noe som helst betydning for hennes helse og eventuell avl.

Nå er det bare å vente et år før ny øyelysning. Hvis utviklingen fortsatt står helt stille og alt er uforandret kan man nesten konkludere med at det ikke er snakk om den arvelige utviklingskatarakten som fører til redusert syn/blindhet. Hun vil likevel øyelyses ytterligere en gang til etter det for å være sikker på at det ikke er noe som ikke utvikler seg over tid. Først da vil det gjøres en endelig vurdering på om hun skal avles på, og det vil også tas med i betraktningen hva som finnes ellers på søskenflokken og ellers på linjene.

Krysser fingrene for herlige Norusen – som var så flink pasient på Jeløy dyreklinikk idag! 🙂

Edit: Etter en samlet vurdering etter dette innlegget ble det besluttet at avlsplanene med Nora skulle legges på is. Hun har blant annet ganske dårlig tannhelse som ikke er noe vi ville risikere å føre videre. 

nora-oyelysning