Pelsstell

Dette er ingen veldig detaljert guide og jeg er heller ingen superdreven klipper – bare så det er sagt :-). Min første springer ble klipt litt sporadisk og ikke alltid helt etter boka. Da nummer to kom i hus gikk jeg derimot inn for å prøve å gjøre det korrekt fra første stund. Jeg har plukket opp litt tips og erfaringer her og der, og håper det jeg har skrevet her kan være til hjelp for andre også, i det minste til hverdagsklippen. Påfyll av tekst og bilder vi komme med tiden.

Sega 2,5 år
Juli 2020

En velstelt hund er en sunn hund. Pelsen må børstes og klippes uavhengig om man skal på utstilling eller ikke. Børsting holder flokene i sjakk, øker blodsirkulasjonen, gjør pelsen blank og fin og forminsker løshår rundt om i huset. Pelsstelljobben er absolutt overkommelig, men det bør ikke gå for lang tid mellom hver gang. Gode produkter gjør også jobben lettere og gir et bedre resultat. En oversikt over hva jeg bruker vil snart være på plass.

Børsting bør, som klippingen, tilvennes tidlig, sånn at stellestunden blir en hyggelig stund for både hund og eier 🙂 Ikke minst bør hunden vendes til å stå på bord under pelsstellet.

Poter og ben:

Noe av det som må klippes oftest er potene. Kortklipte poter forhindrer at hunden drar med seg så mye sand og møkk inn og det forhindrer at snø og is fester seg i pelsen på vinteren. Dessuten forhindrer det floker og holder huden mellom tærne luftig og tørr (og dermed sunn og frisk)

Før man starter passer man på at pelsen er ren og flokefri. Sand i pelsen ødelegger saksene.

Start med å ha hunden liggende på siden og bruk en skarp saks. Jeg bruker en med en lengde på 6″, men det er en smakssak. Man kan godt bruke en mindre en til potene.
Hold saksen loddrett og klipp under poten og mellom alle tærne. Alt som stikker ut skal bort. Man kan godt klippe helt kort inne i poten også, spesielt på vinteren. Bruker man maskin må man passe på så det ikke blir sår i huden.
Klipp rundt klørne så de kommer til syne. Klipp også rundt ulveklørne på forbena. Klipp rundt poten med den skarpe saksa når hunden ligger eller står på bordet, og bruk så tynnesaks rundt poten når den står for å lage jevne, myke overganger..
Klipp klørne med en klosaks, eventuelt bruk en neglefil eller elektrisk klofil.

Potene skal være runde og “katteaktige” når man er ferdig.

Det er ikke alltid så lett å klippe potene på små valper. De går fort lei og man bør starte tilvenningen tidlig. Her er Sega på 3,5 måneder med nyklipte forben. Bakbena er ikke klipt enda her, for tålmodigheten hennes holdt ikke til alle fire bena samtidig:

Behenget på forbena skal ikke nå bakken, men man må allikevel passe på å ikke klippe for langt oppover på baksiden av benet. Saksen holdes nærmest vannrett og behenget klippes av maks 1 cm over underlaget. Tar man for mye får hunden “gulrotben” og tar man for lite vil behenget gå i bakken.

Hasene klippes med en tynnesaks. Først fra undersiden, så fra oversiden. Klipper man for mye gir det inntrykk av spinkle ben.

Ører, hode og hals:

Halsen er helt klart lettest å klippe med maskin. Jeg bruker skjær nummer 10, men noen bruker 15 (som klipper enda kortere). Start under haka og klipp nedover mot brystbenet. Ikke klipp helt ned til brystbenet da man trenger litt pels for å lage en myk overgang med tynnesaksa. Klipp vekk den øverste 1/3 av pelsen på ørene, også på innsiden og sidene. Klipp også den myke pelsen på undersiden av øret som lett floker seg, og klipp kinnene fra øynene og bakover. Værhårene er vanlig å klippe til utstilling, men ikke noe man MÅ gjøre.

Overgangen mellom hals og nakke (der hvor det går en “søm”) tynnes ut med tynnesaks eller skjær nummer 7 slik at overgangen blir jevn. Den døde, løse pelsen på hodet nappes med fingrene eller med egnede redskaper.

Bildene under er av to forskjellige hunder (Begge bilder tatt av meg. Den første er en ung hannhund, den andre er en eldre tispe). Har dessverre ikke etter-bilde av disse hundene.

Hunden på bildet under er ung og har ikke fått så mye pels enda, men ville likevel sett raggete og ustelt ut hadde hun ikke blitt klipt på dette tidspunktet. Faktisk er hun her allerede blitt klipt flere ganger. Tillvenning fra tidlig alder er kjempeviktig.

Mi-Mio´s Hot Heels “Sega” 5 måneder – Nytrimmet på hals, kinn og ører med skjær nummer 10.

Hale og bakpart:

Halen skal ikke ha noe lang og rikelig fane sånn som man ser hos blant annet golden retriever og settere.

Klipp av ca 1-2 cm utenfor tuppen og klipp behenget i en bue som en sabel. Halen skal nå ned til hasene når den legges ned.

De innerste 10 cm av halen klippes kort. Man klipper også kort rundt rumpehullet og bruker så tynnesaksa på pelsen ned til der den øverste virvelen slutter. Jeg skal få tatt et par bilder en dag.

Lang og ustelt hale:

Dette er samme hunden som på bildet over, men med en langt ryddigere hale (fortsatt kunne man godt klipt litt mer):

Forøvrig vil jeg anbefale Inger Handegaard ved kennel Desperado sin klippefilm på youtube. Jeg bruker den flittig 🙂